Artikelen

Meest recente berichten…

De ontwikkelingen rondom kasteel Nijenbeek: 2007 - 2014

Deze foto van de Nijenbeek werd gemaakt vanuit een luchtballon. Foto Annelies van DulmenDe werkgroep Nijenbeek zet zich sinds 2007 in voor het behoud en de publieke toegankelijkheid van de Nijenbeek. Na zeven jaar onafgebroken inzet is het doel dan eindelijk in zicht: de Nijenbeek wordt geconsolideerd en moet uiterlijk in 2015 een nader te bepalen aantal dagen per jaar worden opengesteld voor publiek.

Al in 2005 kondigde Stefan Rutgers het aan: ‘de Nijenbeek blijft behouden’.  Rutgers  werd geïnspireerd door de situatie rondom de Nijenbeek door een artikel in het blad Heemschut, van de hand van Hans Bollebakker. Bollebakker legt in zijn artikel nog eens haarfijn uit wat iedereen al wist: de Nijenbeek verkeert in deplorabele staat en is een historisch gezien belangrijk object dat behouden moet blijven.

[caption id="attachment_174" align="aligncenter" width="600" caption="De Nijenbeek in verval zorgt af en toe ook voor mooie plaatjes. "]De Nijenbeek in verval zorgt af en toe ook voor mooie plaatjes. [/caption]

Publieke betrokkenheid rond de Nijenbeek

Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers wordt  in 2007 de Werkgroep Nijenbeek opgericht en worden ludieke publieksacties ontwikkeld, zoals de ‘Open Dagen’ bij de Nijenbeek. Tijdens deze Open Dagen, die in de jaren erna uitgroeien tot heuse evenementen, komen honderden bezoekers kennis nemen van de staat van de Nijenbeek.  Er zijn bij elke Open Dag diverse vaste elementen, zoals een unieke  fotocollectie, een informatiebord van de Nijenbeek met betrekking tot het heden en verleden, de Nijenbeekkoeken, gratis beschikbaar gesteld door bakkerij  Bril, een voordracht van Nijenbeekgedichten door Martinus Ooms  en een toelichting op de huidige stand van zaken door Stefan Rutgers. De werkgroep wordt ook al jaren belangeloos muzikaal bijgestaan door Ontfanck Gheselle. Met sfeervolle middeleeuwse muziek wordt de bezoeker meegenomen naar lang vervolgen tijden, waarin de Nijenbeek nog een machtige burcht was.

Naast de Open Dagen organiseert de werkgroep o.a. ook informatiezondagen, waarbij werkgroepleden bij de Nijenbeek aan voorbijgangers tekst en uitleg geven over de Nijenbeek. Verder heeft de werkgroep onder meer lezingen gegeven, meegeschreven aan een Nijenbeek-projectopdracht voor een grote landelijke geschiedenislesmethode voor het voortgezet onderwijs en acte de présence gegeven op onder andere het Klompenfeest in Twello.

Mobiliseren van de politiek rond de Nijenbeek

Behalve het informeren van het publiek, is de werkgroep ook actief met het mobiliseren van de plaatselijke politiek. In 2008 geeft de Werkgroep een duidelijk signaal af door burgemeester Penninx van de gemeente Voorst ruim 1000 handtekeningen aan te bieden voor het behoud van de Nijenbeek. De acties hebben succes en er wordt een bouwkundig onderzoek aangekondigd. De Werkgroep reageert met een ludieke actie door in 2009 alvast nieuwe kloostermoppen (bakstenen) naar de Nijenbeek te brengen.

In 2011 wordt de werkgroep uitgebreid met nieuwe  leden en in dat jaar wordt ook een fototentoonstelling over de Nijenbeek georganiseerd in het gemeentehuis van Twello. Tijdens de opening spreekt Ton Gijsbers, voorzitter van stichting Heemschut, nogmaals de zorgen uit over de ruïne en benadrukt hij dat behoud, evenals een publieke functie voor de Nijenbeek, van groot belang is. Burgemeester Penninx laat in reactie op de oproep van Gijsbers weten dat de Nijenbeek bij de Voorster politiek duidelijk op de agenda staat en dat er op korte termijn stappen zullen worden gezet richting behoud van de ruïne. Burgemeester Penninx zegt optimistisch toe dat er in 2012 fysiek werk verricht gaat worden aan de Nijenbeek.

Ton Gijsbers (Heemschut) over de openstelling voor publiek

In februari 2013 laat de werkgroep Nijenbeek in een rondetafelgesprek met eigenaresse en gemeente weten dat de openstelling voor het publiek een dwingende voorwaarde moet zijn voor gemeentelijke medewerking aan het conserveringsplan van de Nijenbeek. De politiek buigt zich opnieuw over de zaak en in maart 2013 volgt de langverwachte doorbraak: de gemeenteraad spreekt zich in ruime meerderheid uit voor openstelling van de ruïne. Het college krijgt de opdracht om met de eigenaresse van de Nijenbeek te onderhandelen over de consolidatie en de openstelling voor het publiek, uiterlijk in 2015. Daarnaast moeten het ontwikkelingsplan voor Landgoed De Poll en de revitalisatievisie voor de Nijenbeek tot één nieuw bestemmingsplan leiden. Uiteindelijk zijn ook de financiën rond. In oktober 2013 geeft de provincie Gelderland aan  2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor behoud van de ruïne.

Nijenbeek: consolidatie in 2014, openstelling in 2015

Rentmeester Pieter Witte van Landgoed De Poll, waar de Nijenbeek deel van uitmaakt, sprak in 2013 de intentie uit om in 2014 te beginnen met de consolidatiewerkzaamheden. In 2015 moet het werk zijn afgerond en zal de Nijenbeek, op nader te bepalen momenten, worden opengesteld voor publiek.

Werkgroep Nijenbeek zal in gesprek blijven met de betrokkenen met betrekking tot de fysieke consolidatie en de openstelling voor het publiek.

Website Werkgroep Nijenbeek

Nijenbeek op Google Maps

Grotere kaart weergeven

Share on Facebook

Miljoenen voor aanpak kasteel Nijenbeek

nijenbeek-mozaiekVOORST - Voor de consolidatie van ruïne De Nijenbeek in Voorst stelt de provincie Gelderland een subsidie van 2,5 miljoen euro beschikbaar. Provinciale Staten moeten dit besluit van Gedeputeerde Staten nog bekrachtigen.

Het definitieve besluit over deze subsidieverlening volgt in november. Rentmeester Pieter Witte van Landgoed De Poll, waartoe De Nijenbeek behoort, reageert verheugd: “Hiermee komt de consolidatie van De Nijenbeek een stuk dichterbij.” Volgens Witte is in totaal circa 3 miljoen euro nodig om verder verval van het ooit zo fraaie slot te voorkomen.

Share on Facebook

Middeleeuwse muziek bij Nijenbeek

VOORST - Het veldje voor Kasteel Nijenbeek in Voorst werd zondagmiddag opgefleurd met vrolijke middeleeuwse muziek. Onder het genot van een lekkere koek van Bakker Bril konden bezoekers zich verdiepen in de rijke geschiedenis van de oude ruïne.

Op de oude boom waren foto’s geprikt van vervlogen tijden. Stefan Rutgers van de Werkgroep Nijenbeek wil het kasteel graag behoeden voor verder verval.

Share on Facebook

Ideeën voor openstelling te vroeg

[caption id="attachment_173" align="alignright" width="215" caption="De Nijenbeek in volle glorie in 1891"]De Nijenbeek in volle glorie in 1891[/caption]

VOORST - Stel met ingang van 2015 van april tot en met september De Nijenbeek open op elke tweede en vierde zondag van de maand.

Tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen vijfmaal maximaal dertig personen de ruïne bezoeken.

Dit stelt Werkgroep de Nijenbeek voor aan de gemeente. De groep denkt bijvoorbeeld ook aan rondleidingen voor scholieren uit de Stedendriehoek op de eerste en derde woensdag van de maand.

“De werkgroep is enthousiast, maar ook wat voorbarig”, zegt Pieter Witte, rentmeester van Landgoed De Poll, in een reactie. Als na het uitwerken van het consolidatieplan blijkt dat het onder voorwaarden mogelijk (en veilig) is De Nijenbeek te betreden dan werkt barones Van Lynden daar zeker aan mee, aldus Witte. “De werkgroep is jaren te vroeg met haar ideeën. Het is ook niet realistisch van 2015 uit te gaan. We moeten nog veel subsidies zien binnen te halen en willen geen valse verwachtingen bij het publiek wekken.”

Share on Facebook

Expositie over De Nijenbeek

VOORST - ‘De mensen en De Nijenbeek door de eeuwen heen’, is het thema van een expositie op zondag 9 juni bij De Nijenbeek (13.30-16.00 uur).

Foto’s inzenden voor deze expositie kan via stefanrutgers@hetnet.nl. Hij is van Werkgroep de Nijenbeek.

[caption id="attachment_194" align="aligncenter" width="450" caption="Deze foto van de Nijenbeek werd gemaakt vanuit een luchtballon. Foto Annelies van Dulmen"]Deze foto van de Nijenbeek werd gemaakt vanuit een luchtballon. Foto Annelies van Dulmen[/caption]

Share on Facebook