De ontwikkelingen rondom kasteel Nijenbeek: 2007 - 2014

Deze foto van de Nijenbeek werd gemaakt vanuit een luchtballon. Foto Annelies van DulmenDe werkgroep Nijenbeek zet zich sinds 2007 in voor het behoud en de publieke toegankelijkheid van de Nijenbeek. Na zeven jaar onafgebroken inzet is het doel dan eindelijk in zicht: de Nijenbeek wordt geconsolideerd en moet uiterlijk in 2015 een nader te bepalen aantal dagen per jaar worden opengesteld voor publiek.

Al in 2005 kondigde Stefan Rutgers het aan: ‘de Nijenbeek blijft behouden’.  Rutgers  werd geïnspireerd door de situatie rondom de Nijenbeek door een artikel in het blad Heemschut, van de hand van Hans Bollebakker. Bollebakker legt in zijn artikel nog eens haarfijn uit wat iedereen al wist: de Nijenbeek verkeert in deplorabele staat en is een historisch gezien belangrijk object dat behouden moet blijven.

De Nijenbeek in verval zorgt af en toe ook voor mooie plaatjes.

De Nijenbeek in verval zorgt af en toe ook voor mooie plaatjes.

Publieke betrokkenheid rond de Nijenbeek

Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers wordt  in 2007 de Werkgroep Nijenbeek opgericht en worden ludieke publieksacties ontwikkeld, zoals de ‘Open Dagen’ bij de Nijenbeek. Tijdens deze Open Dagen, die in de jaren erna uitgroeien tot heuse evenementen, komen honderden bezoekers kennis nemen van de staat van de Nijenbeek.  Er zijn bij elke Open Dag diverse vaste elementen, zoals een unieke  fotocollectie, een informatiebord van de Nijenbeek met betrekking tot het heden en verleden, de Nijenbeekkoeken, gratis beschikbaar gesteld door bakkerij  Bril, een voordracht van Nijenbeekgedichten door Martinus Ooms  en een toelichting op de huidige stand van zaken door Stefan Rutgers. De werkgroep wordt ook al jaren belangeloos muzikaal bijgestaan door Ontfanck Gheselle. Met sfeervolle middeleeuwse muziek wordt de bezoeker meegenomen naar lang vervolgen tijden, waarin de Nijenbeek nog een machtige burcht was.

Naast de Open Dagen organiseert de werkgroep o.a. ook informatiezondagen, waarbij werkgroepleden bij de Nijenbeek aan voorbijgangers tekst en uitleg geven over de Nijenbeek. Verder heeft de werkgroep onder meer lezingen gegeven, meegeschreven aan een Nijenbeek-projectopdracht voor een grote landelijke geschiedenislesmethode voor het voortgezet onderwijs en acte de présence gegeven op onder andere het Klompenfeest in Twello.

Mobiliseren van de politiek rond de Nijenbeek

Behalve het informeren van het publiek, is de werkgroep ook actief met het mobiliseren van de plaatselijke politiek. In 2008 geeft de Werkgroep een duidelijk signaal af door burgemeester Penninx van de gemeente Voorst ruim 1000 handtekeningen aan te bieden voor het behoud van de Nijenbeek. De acties hebben succes en er wordt een bouwkundig onderzoek aangekondigd. De Werkgroep reageert met een ludieke actie door in 2009 alvast nieuwe kloostermoppen (bakstenen) naar de Nijenbeek te brengen.

In 2011 wordt de werkgroep uitgebreid met nieuwe  leden en in dat jaar wordt ook een fototentoonstelling over de Nijenbeek georganiseerd in het gemeentehuis van Twello. Tijdens de opening spreekt Ton Gijsbers, voorzitter van stichting Heemschut, nogmaals de zorgen uit over de ruïne en benadrukt hij dat behoud, evenals een publieke functie voor de Nijenbeek, van groot belang is. Burgemeester Penninx laat in reactie op de oproep van Gijsbers weten dat de Nijenbeek bij de Voorster politiek duidelijk op de agenda staat en dat er op korte termijn stappen zullen worden gezet richting behoud van de ruïne. Burgemeester Penninx zegt optimistisch toe dat er in 2012 fysiek werk verricht gaat worden aan de Nijenbeek.

Ton Gijsbers (Heemschut) over de openstelling voor publiek

In februari 2013 laat de werkgroep Nijenbeek in een rondetafelgesprek met eigenaresse en gemeente weten dat de openstelling voor het publiek een dwingende voorwaarde moet zijn voor gemeentelijke medewerking aan het conserveringsplan van de Nijenbeek. De politiek buigt zich opnieuw over de zaak en in maart 2013 volgt de langverwachte doorbraak: de gemeenteraad spreekt zich in ruime meerderheid uit voor openstelling van de ruïne. Het college krijgt de opdracht om met de eigenaresse van de Nijenbeek te onderhandelen over de consolidatie en de openstelling voor het publiek, uiterlijk in 2015. Daarnaast moeten het ontwikkelingsplan voor Landgoed De Poll en de revitalisatievisie voor de Nijenbeek tot één nieuw bestemmingsplan leiden. Uiteindelijk zijn ook de financiën rond. In oktober 2013 geeft de provincie Gelderland aan  2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor behoud van de ruïne.

Nijenbeek: consolidatie in 2014, openstelling in 2015

Rentmeester Pieter Witte van Landgoed De Poll, waar de Nijenbeek deel van uitmaakt, sprak in 2013 de intentie uit om in 2014 te beginnen met de consolidatiewerkzaamheden. In 2015 moet het werk zijn afgerond en zal de Nijenbeek, op nader te bepalen momenten, worden opengesteld voor publiek.

Werkgroep Nijenbeek zal in gesprek blijven met de betrokkenen met betrekking tot de fysieke consolidatie en de openstelling voor het publiek.

Website Werkgroep Nijenbeek

Nijenbeek op Google Maps

Grotere kaart weergeven

Share on Facebook

Tags: , , , ,

Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.